Vsemogočne sile

Sile nas spremljajo vsepovsod, če smo le nanje pozorni, npr. ko pomahamo z roko, se vzpenjamo po stopnicah, se gugamo, vozimo kolo ali pa ko se vrtimo na vrtiljaku. Sile so tiste, ki omogočijo gibanje teles. Lahko so šibke (npr. v molekulah, atomih) ali pa zelo močne. Prav vse pa so nevidne. Mar ni to imenitno?  :)

S pomočjo poskusov bomo proučevali gibanje teles in sile, ki delujejo nanje. Poiskali bomo odgovore na vprašanja kot so: zakaj telo vedno pade na tla, zakaj se predmeti gibljejo, zakaj je plavanje bolj naporno od teka, zakaj se planeti premikajo okrog sonca...

PostHeaderIcon Lebdeča kroglica

Naredili bomo zelo preprost eksperiment.

Potrebujemo: slamico, kroglico iz stiroporja (dobimo v ustvarjalnih trgovinah) premera 2 do 3 cm , škarje.

Naredimo: slamico ukrivimo v pregibu in zgornji del (kjer so usta) prerežemo po dolgem in počez, tako da dobimo štiri dele, z roko jih poravnamo,da dobimo obliko zvezde. Slamico namestimo na usta in nanjo postavimo kroglico. Z eno roko čvrsto držimo slamico in pihamo. Kroglica se bo dvignila in ves čas pihanja bo lebdela v zraku. Imenitno! Ne pozabite, vaja dela mojstra!

Razložimo: zrak, ki ga pihamo skozi slamico drži žogico v zraku in ji prepreči,da bi padla. Takoj,ko nehamo s pihanjem, žogica pade.

img_2566   img_2567   img_2568

 

PostHeaderIcon Mini motorni čoln

 

Potrebujemo: vžigalico, detergent za pomivanje posode, vodo, večjo posodo.

Naredimo: odrasla oseba naj z nožko prereže vžigalico oz. naredi do 1cm dolgo zarezo. Zarezo previdno razširimo, tako da dobimo obliko črke V. V zarezo kapnemo detergent, ki služi kot gorivo za čolniček. V posodo nalijemo vodo in vanjo previdno položimo vžigalico. Vžigalica se začne premikati, nekaj časa pluje. Ko se ustavi, ji ponovno dolijemo "gorivo".

Razložimo: Delci vode se na površini držijo zelo močno skupaj. Zdi se, kot da ustvarjajo neakšno napeto opno, gladino. Detergent pa je taka snov, s takimi lastnostmi, da to napetost opne zmanjša. Detergent na zadnji strani vžigalice zmehča napetost vodne "opne", sprednji del čolna pa ni v stiku z detergentom in zato je tam opna bolj napeta. POsledica je, da čoln vleče naprej in zdi se,da pluje sam.

Podoben poskus bomo ponazorili s poprom.

 

PostHeaderIcon Padanje različno težkih teles

Potrebujemo: nekaj različno težkih predmetov enake velikosti, pravo žogico za golf in enako veliko žogico iz penaste gume ALI žogico za golf in žogico za namizni tenis ALI frnikolo in žogico ALI igralno kocko in kocko sladkorja; in dve kartonasti škatli ter stol.

Naredimo: stol postavimo na tla. Na vsako stran stola damo po eno škatlo. Stopimo na stol in z iste višine istočasno spustimo v škatli eno težko in eno lahko žogico. Izberemo si par žogic iz potrebščin. POSLUŠAMO katera žogica prej pade na tla. Naredimo več ponovitev, da se prepričamo, če dobimo vedno enak rezultat.

Razložimo: Če spustimo enako velike in dovolj težke predmete z iste višine, dosežejo tla istočasno, ne glede na to, da je eno telo lažje in eno telo težje.

 

PostHeaderIcon Galilejeva Pisa

Italijanski znanstvenik Galileo Galilei je bil hecen, a bister mož. Bil je prvi "znanstvenik", ki je zakonitosti preverjal s poskusi in jih tako tudi dokazal oz. ovrgel.

Leta 1590 je odkril, kako telesa padajo iz višine. To je tudi preiskusil tako, da je iz znamenitega poševnega stolpa v Pisi spuščal različno velike topovske krogle. Želel je namreč ugotoviti, če je teža telesa povezana s hitrostjo padanja. Ugotovil je, da so vse krogle pristale na tleh v enakem času.

Če ne verjamete, poskusite sami :) v zgornjem poskusu.