Voda teče, nič ne reče

Voda je nepogrešljiva, čudežna tekočina, brez katere si življenja ne moremo predstavljati. 2/3 človeškega telesa je zgrajenega iz vode. Na svetu je prav te tekočine največ. Uporabljamo jo za pitje, kuhanje, umivanje, za delo, proizvodnjo elektrike...Voda pa postaja vse bolj dragocena, saj jo ponekod  po svetu že primanjkuje, je onesnažena, neprimerna za pitje. Skrbeti moramo za čisto vodo in varčevati z njo!

Poskusi z vodo so lahko zabavni, saj ima voda prav izjemne lastnosti. Obstaja lahko v trdnem, tekočem in plinastem agregatnem stanju.

PostHeaderIcon Voda narobe

Opisali bomo poskus, ki ga zagotovo že poznate ali pa ste ga videli.

Potrebujemo: kozarec, vodo, kos povoščenega papirja.

Naredimo: Poskus izvajamo na umivalnikom. Kozarec primemo in ga do konca napolnimo z vodo. Čez previdno položimo košček papirja. Dlan druge roke položimo na papir in kozarec hitro obrnemo na glavo. Takoj vidimo, da voda ne izteče iz kozarca. Hm, le kdo zadržuje vodo,da ne izteče ven?

Razložimo: Zemlja je obdana z zračnim plaščem in mi živimo čisto na tleh-na dnu tega plašča. Zrak na nas pritiska z vseh strani in je v resnici velikanska (a redka) gmota, ki je ne vidimo. Zrak tudi pritiska na povoščen papir in tako prepreči, da bi voda odtekla iz kozarca. Sila, s katero pritiska zrak na papir, je veliko večja od sile, s katero voda pritiska na papir. Ko pa papir odmaknemo, voda izteže iz kozarca. To pa zato, ker je zrak redkejši in prodre v kozarec ter izpodrine vodo.

img_4447   img_4445

Hecno bi bilo, če bi v kozarec nalili sok a le ta, pri pitju, ne bi hotel odteči iz kozarca.Smile

 

PostHeaderIcon Podvodni vodomet

 

Potrebujemo: večja steklena kadička, 3 majhne stekleničke, različna naravna barvila, vroča voda in hladna voda.

Naredimo: Večjo stekleno kadičko napolnimo z vodo, nekje do 3/4. V majhne stekleničke kanemo nekaj kapljic barvila in vanje previdno vlijemo vročo vodo. Stekleničke previdno položi na dno posode tako, da z enim prstom zamašimo ustje. Opazujemo kaj se dogaja.

 vodomet

Razložimo: vroča obarvana voda bo počasi uhajala iz stekleničk in tokovi te barve se lepo vidijo pod vodo. Barve se bodo prepletale v banjici. Izgleda zanimivo, kot vodomet pod vodo. Postopek, ki ga opazujemo imenujemo difuzija. Barve lahko opazujemo tudi z lupo. Biti moramo previdni, da se kadička ne stresa,saj se tako vroča voda hitreje pomeša med mrzlo.

 

PostHeaderIcon Primer "dobre prakse" na temo VODA v vrtcu

Pisali smo že o zanimivem strokovnem članku v reviji VZGOJITELJICA. Vzgojiteljica Angeli Močnik opisuje primere poskusov, ki jih je izvedla v vrtcu, na temo voda.

Poskusi so zanimivi, zato jih objavljamo tudi na našem portalu.

Pred izvedbo

Preden otroke seznanimo z aktivnostmi in poskusi, se najprej pogovorimo o tem, kaj bomo delali. Motiviramo jih z vprašanji kot so: Kaj mislijo, kje se voda nahaja v naravi? Kam voda potuje? Ali  tudi naše telo izloča vodo? Odgovore bodo otroci poiskali s preprostimi poskusi.

POSKUSI

  • Ali naše telo izloča vodo? To preprosto dokažemo tako, da lovimo sapo. Na ogledalo, kozarec, okno...torej na hladno gladko površino močno zadihamo. Če smo pridni in vztrajni, se na površini naredijo kapljice, ki hitro izginejo. Otroci ugotovijo, da če sapa pride v stik s hladno površino, se spremeni v vodne kapljice. Te pa zopet kmalu izginejo. Opozorimo jih, da to lahko tudi vidimo, ko dihamo na mrzlem zraku. Postopek, ki ga otroci opazujejo, se imenuje utekočinjenje.

Več ...

 

PostHeaderIcon Varčujmo z vodo

 

Premalo se zavedamo, kako srečni in veseli smo lahko, da nam iz pip teče pitna, čista, neoporečna voda. To dejstvo bi morali veliko bolj ceniti, zato je prav, da naše otroke navadimo na to, da je voda dragocena tekočina. V mnogih revnih predelih sveta vode nimajo zaradi suše,  drugje pa je tako onesnažena, da ni primerna za pitje in ljudje morajo tam vodo prekuhavati ali uporabljati ustekleničeno.

Skupaj se potrudimo in poskrbimo za našo vodo! Varčujmo z vodo!

varčujmo z vodo

Nekaj nasvetov za varčevanje z vodo:

  • med umivanjem rok in zob vodo zapremo,
  • rajši se tuširajmo kot kopajmo,
  • uporabljajmo varčne pomivalne stroje,
  • uporabljajmo varčne pipe z večjo razpršitvijo vodnega curka,
  • uporabljajmo varčne kotličke, ki imajo krajši in daljši izpust vode,
  • stroje popolnoma napolnimo,
  • uporabimo deževnico za zalivanje vrtov in izpiranje sanitarij-hiše na podeželjih že imajo takšne vodovodne sisteme,
  • z odpadno vodo (npr. od kuhanja) lahko zalijemo vrt ali splaknemo sanitarije, ne zlivajmo je v kanalizacijo,
  • imate še kakšno idejo? Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in jo delite z ostalimi.