Svet barv

Nastanek mavrice je prvi pojasnil angleški znanstvenik Isaac Newton leta 1666. Včasih so namreč ljudje verjeli, da je sončna svetloba "bela", barve pa so le nekaj dodatnega. Newton je delal poskuse z optično prizmo in uspelo mu je razkloniti curek bele svetlobe tako, da je na steni zagledal mavrico. S svojim poskusom je pokazal, da je bela svetloba mešanica različnih svetlob, optična prizma pa jih loči na sestavine, tako dobimo spekter bele svetlobe.

Sonce in svetila so vir bele svetlobe. V beli svetlobi je več sestavin kot v katerikoli drugi svetlobi, najpomembnejše nam dajo "občutek" svetlobe rdeče, oranžne, rumene, zelene, modre in vijolične barve. Tako jih tudi vidimo.

PostHeaderIcon Barve iz flomastrov

 

Potrebujemo: Vodotopne flomastre različnih barv in proizvajalcev, filtrirni papir (lahko tudi papirnato brisačko), plastične pipete ali kapalke, urna stekla ali plastične krožničke.

Naredimo: na okrogel filtrirni papir, na sredini, naredimo velik in močno obarvan madež s flomastrom. Papir položimo na urno steklo ali na krožnik. Na madež po kapljicah dodajamo vodo, dokler ni ves papir prepojen. Pazi! Naslednjo kapljico vode dodamo šele, ko se prejšnja popolnoma vpije.

barvila flukiji

Razložimo: Voda se koncentrično širi iz sredine papirja v vse smeri in pri tem raznaša barvilo. Tako nastaja vzorec krožno razporejenih barv. Črna barva je zmes več barvil. Različna barvila potujejo različno daleč, ni nujno,da vsa pridejo do roba. Tudi flomastri enake barve a različnih proizvajalcev, lahko vsebujejo različne mešanice barvil. Za otroke so barve vedno zanimive, nastale papirčke lahko osušimo in nanje napišemo imena otrok, lahko pa naredimo okraske.

 

PostHeaderIcon Barvanje tkanin s cvetovi

Preden začnemo z delom, se odpravimo na bližnji travnik in naberemo nekaj rožic različnh barv.

Potrebujemo: čaše, različni koščki  belega tekstila, sveži cvetovi s travnika, alkohol (etanol) ali žganje, deščica, žlica.

Naredimo: Lističe cvetov stresemo na deščico in jih z žlico dobro zmečkamo. Zmečkane damo nazaj v čašo (vsakega v svojo) in jih prelijemo z žganjem ali alkoholom. Dobro mešamo in tlačimo. Tekočino nato precedimo, zavržemo trdne koščke. V vse tekočine nato pomočimo košček belega tekstila, najboljše bombaža. Če tekstila nimamo, lahko uporabimo papirnate robčke, narežemo jih na trakove. Trakove pomočimo v obarvane raztopine in opazujemo, kako se bo barvilo dvigovalo po traku navzgor. Krpice posušimo.

barvanje tkanin 

 

PostHeaderIcon Naredi sam: MAVRICA II.

Potrebujemo: pršilko z vodo, sončen dan, zelene rastline.

Naredimo tako: s pršilko pošpricamo proti rastlini. Obrnemo se stran od sonca, špricnemo v višini obraza. Če mavrice ne opazimo, poskusimo spremeniti smer pršenja. Mavrico najlepše vidimo na temnem ozadju in zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je Sonce nizko. Če imamo srečo, lahko vidimo vse barve oz. cel spekter bele svetlobe.

Razložimo: mavrica ima šest osnovih barv: rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra in vijolična. Ko vidimo vse te barve, vidimo popolno mavrico. :)

 Foto: Saša Šumež

gasilka

 

 

PostHeaderIcon Naredi sam: MAVRICA I.

 Belo svetlobo in mavrico lahko na preprost način opazujemo kar doma.

Potrebovali bomo: svinčnik,  zgoščenko, baterijsko svetilko in alu-folijo.

Naredimo tako: Odtrgamo kos alu folije v velikosti škatlice za zgoščenko. V alu folijo, s svinčnikom, naredimo luknjico. Nato s folijo ovijemo baterijsko svetilko, tako, da bo luknjica na sredini žarometa. Zgoščenko položimo na ravno podlago tako, da je snemalna površina obrnjena navzgor. Nato prižgemo svetilko in jo usmerimo na zgoščenko tako, da se del svetlobnega curka iz baterije odbije od zgoščenke naravnost v oči.

Razložimo: Na zgoščenki so zapisi zvoka. Le tega sestavljajo jamice, ki so razvrščene v spiralo (pomagamo si tako, da zraven "krilimo z rokami" ali celo narišemo jamico in spiralo). Ko prižgemo baterijo, vir bele svetlobe, padejo žarki na vsako jamico pod nekoliko drugačnim kotom. Pod določenim vpadnim kotom se ojači ena sestavina bele svetlobe. Pri odboju na zgoščenki se te sestavine ločijo in vidimo barve.

Starost: Od 3.leta dalje, razlago podamo starejšim.