Privlačni magneti

Magnete prepoznamo po tem, da privlačijo jeklene predmete, med sabo pa se ali odbijajo ali privlačijo. Za otroke so izredno zanimivi, saj lahko tudi sami poskusijo kaj magnet privlači in kaj ne. Hitro se tudi naučijo, da magnetnih nalepk ne morejo "prilepiti" na omaro, steno ali zvezek, lahko pa jih "nalepijo" na hladilnik ali na posebno tablo, po kateri tudi pišejo s kredo.

Magnete najpogosteje izdelajo iz jekla ali iz niklja, poznamo pa tudi take, ki so narejeni iz posebne vrste keramike. Pobrskajte po garažah, delavnicah svoji dedkov in gotovo boste našli kak magnet.

PostHeaderIcon Kaj privlači magnet?

Če imamo doma magnet, kakršne koli oblike, lahko z njim ugotavljamo, kaj privlači in kaj ne.

Potrebovali bomo: žebljičke vseh sort, sponke, ključe, kovance, bucike, kovinske predmete, alu folijo, gumbe, lesene kroglice, radirko, plastične zamaške, paprinate lističe....dodamo lahko še vse, kar nam "pade na pamet". Naj vam otrok pomaga pri zbiranju idej, hitro boste imeli polno mizo stvari.

Naredimo: vse predmete ločeno razporedimo v krožničke. Z otrokom lahko naredimo tabelo na list ali na tablo in sam lahko obkljuka ali naredi križec, če je magnet predmet privlačil oz. če ga ni. Začnemo tako, da magnet približamo predmetom in ugotovimo ali magnet privlači predmet ali ne. Začnemo z žebljički. Bodimo pozorni, kje se največ žebljičkov nabere na magnetu. Poskusimo narediti verigo iz žebljičkov.

     železovi opilki

Razložimo: Ugotovimo, da magnet privlači snovi iz kovine, vendar ne vse. Žebljičkov iz bakra ne privlači. Magneti privlačijo predmete, ki so narejeni iz jekla ali iz niklja. Med njimi so sponke, bucike, žeblji...Opazimo, da se žebljički naberejo na magnetu na dveh koncih. To sta severni in južni pol. Najraje se držijo vogalov na magnetu. In kako naredimo verigo? Ko se žebljiček dotakne magneta, le ta postane namagneten in tako lahko privlači tudi druge žebljičke. Močnejši je magnet, več žebljičkov bomo imeli v vrsti. Opazimo, da magnet ne privlači predmetov, ki so narejeni iz aluminija. Tako lahko npr. poskusimo ali je pločevinka aluminijasta ali iz jekla. To bomo poskusili v enem od prihodnjih poskusov.

Magnet vsekakor ni primeren za igranje saj z njim lahko uničimo mariskaj in tako naredimo škodo. Magnet lahko poškoduje računalniški disk, disketo, bančno kartico, videokaseto, televizor...

Starost: od 3.leta dalje. Bodimo pozorni,da otrok ne daje v usta majhne predmete, ki so prisotni pri tem poskusu.