Lonček kuhaj

Prav vsak  otrok se rad pridruži mamici v kuhinji in ji pomaga po svojih najboljših močeh. Otroci uživajo v kuhinji, zanje je to rajski prostor, ki ponuja mnogo raziskovanja in odkrivanja...pa če gre le za pomivanje posode-tudi to je prav imenitna dogodivščina.

V tej rubruki bomo kuhali, delali poskuse z živili in s sestavinami, ki jih hranimo v kuhinji in hladilniku. Videli boste, nekateri so prav spektakularni. Manjkalo ne bo pokanja, penjenja, špricanja, barvanja, lepljenja :)

Starše opozarjamo na varno delo pri izvajanju poskusov! Še posebej, če poskus vključuje ogenj ali segrevanje. Izogibali pa se bomo nevarnih in strupenih substanc oz. take poskuse naj izvajajo odrasli. Pomembno je, da otroke opozorimo na nevarnosti, ki lahko prežijo tudi doma.

PostHeaderIcon Kako spravimo jajce v steklenico?

Kmalu boste ugotovili, da se z jajci lahko naredi kar nekaj eksperimentov. Še enega zanimivega vam predstavljamo.

Potrebujemo: litrsko steklenico z malo širšim ustjem (npr.od sokov ali mleka), olupljeno kuhano jajce, fen, vodo iz pipe.

Naredimo: Najprej skuhamo jajce, ga olupimo in počakamo, da se popolnoma ohladi. Če imamo možnost, izberemo čim manjše jajce. Celega seveda težko spravimo v steklenico, pri tem poskusu jajce navadno poči, a vseeno gre skozi ustje. Steklenico najprej močno segrejemo od zunaj. Uporabimo fen ali pa jo damo pod vročo vodo. Postavimo jo pokonci in hitro malce naoljimo ustje, za boljše drsenje. Jajce položimo na ustje in presenečeni boste, kaj boste videli. Jajce dejansko začne drseti v steklenico. Če so dimenzije prave, bo jajce v nekaj minutah padlo v steklenico.

Sliko si lahko ogledate v galeriji.

 

Razložimo: Ne smemo pozabiti, da steklenica v resnici ni prazna. Notri je zrak in zrak predstavlja homogeno zmes različnih plinov. Ko steklenico segrevamo, v resnici segrejemo tudi pline v njej. In če segrevamo pline, se ti razkomotijo kolikor se le lahko. Pravilno rečemo, da se plini raztezajo. Ob ohlajanju pa se zgodi ravno nasprotno, plini se bodo skrčili tako, da bodo delci plinov v zraku čim bolj skupaj.  

Ponovimo: Zrak se v steklenici razteza zaradi segrevanja, tudi njegova prostornina se poveča. Ko na odprtino položimo mehko jajce in ga tam pustimo nekaj časa, se zrak prične ohlajati. Pri ohlajanju pa se zrak krči. In ker je steklenica zaprta, se krči oz. zmanjša tudi tlak. Ustvari se "pod tlak". Steklo te spremembe komaj kaj zazna, jajce, ki pa je mehko, pa je zelo občutljivo na to spremembo. Posledica je, da ga tlak potegne  jajce navznoter.

Kako pa bomo dobili jajce nazaj ven?

Preprosto, naredimo obraten eksperiment. Steklenico z jajcem obrnemo na glavo, naoljimo ustje in s fenom segrejemo steklenico z vseh strani. Opazili bomo,da jajce želi priti ven; segreti zrak, ga kmalu izpodrine iz steklenice.

 

PostHeaderIcon Plavajoče jajce

Kar nekaj poskusov z jajci imamo na zalogi. Ponujamo vam prvega:

Potrebujemo: večji kozarec, lahko tisti od "kislih kumaric", sol in jajce.

Naredimo: jajce trdo skuhamo. Potopimo ga v vodo in vidimo, da potone. Sedaj pa poskusimo prepričati naše zakajčke, da lahko tudi plava. To enostavno naredimo tako, da v kozarec vsujemo več žlic soli in vztrajno mešamo. Po nekaj minutah bomo opazili, da bo jajce splavalo na površje.

  

Razložimo: poskus je primeren že za triletnike. Moramo pa se zavedati, da ne vedo, kaj je to gostota in kaj raztopina, zato moramo poskus razlagati skozi igro. Otrok naj jajce prime in vprašajte ga, če se mu zdi težko. Dajte mu eno težko in eno lahko stvar, da bo lahko primerjal ta dva pojma. Lahko rečemo, da so tiste snovi, ki plavajo na vodi "plavalci", znajo plavati a hkrato sodijo tudi med tiste snovi, ki so lahke. Potonejo pa "potapljači", ki sodijo med tiste snovi, ki so težje. Tako počasi dobijo občutek za težo, kaj je lažje in kaj težje. Ko pa dodajamo sol v vodo, dobimo raztopino, katere gostota se poveča, več soli bomo dodali, večja bo gostota in ko bo presegla težo jajca, bo jajce splavalo na gladino se bo predalo. Tako je naš potapljač postal plavalec. Otroke opozorimo tudi na to, da je sedaj tudi "voda" ( v resnici solna raztopina) težja, kot je bila prej, saj smo ji dali precej soli.

Nadgradimo: tako, da kozarec z vodo prej stehtamo. Če otroci ne poznajo številk, si lahko zapomnijo število črtic na tehtnici. Nato pa na koncu ponovno stehtamo kozarec z vodo in soljo skupaj (jajce vzamemo ven).