Električni tok

Električni tok je za otroke nepredstavljiv pojem, nekaj zelo abstraktnega in nerazumljivega. Verjetno je edina stvar, ki jo vedo o "elektriki" ta, da ne smejo vtikati svojih prstkov v vtičnice, ker to ne pomeni nič dobrega. Zelo hitro se naučijo, da če pritisnejo na stikalo, se prižge luč. Malčki so strašno navdušeni nad tem pojavom in kar naprej bi pritiskali stikalo in občudovali prižgane luči ter se čudili temi. Večji otroci električni tok podrobneje spoznajo v osnovni šoli. Spoznajo, da so luči, TV, radio...priključeni na omrežno napetost in ko pritisnejo na stikalo, skozi napravo steče električni tok.

Za večino poskusov bomo rabili vsakdanje predmete: baterije, žičke, sponke, žlice, žarnice.

PostHeaderIcon Lasje pokonci

Gotovo ste že kdaj imeli lase pokonci, ko ste oblačili oz. slačili volnen pulover ali ko ste se približali TV zaslonu...otrokom se take "frizure" zdijo prav hecne. Da bi prišli do take frizure pa potrebujemo le malo truda, dobimo pa veliko zabave.

Potrebujemo: plastičen glavnik, ogledalo in seveda malega znanstvenika ali znanstvenico s čim daljšimi lasmi :)

Naredimo: Lase operemo in jih posušimo. Nato jih dalj časa češemo s plastičnim glavnikom. Kmalu bodo lasje stali pokonci.

Razložimo: razlaga je primerna za osnovnošolce, mlajšim so taki pojmi še preveč tuji. Poskus pa je vsekakor zabaven za vse. Nekateri predmeti se naelektrijo, če sprejmejo elektrone ali če jih izgubijo. Tista telesa, ki so nenaelektrena, so nevtralna in taka telesa sprejmejo elektrone in postanejo negativno nabita. Obratno pa lahko nevtralna telesa tudi izgubijo elektrone in postanejo pozitivno nabita.

Ko se češemo, se lasje pogosto naježijo, se postavijo pokonci. Ko drsi glavnik skozi lase, prehajajo elektroni z glavnika na lase. Posledica neenakomerne porazdelitve naboja na laseh se odraža v naježenih laseh. Opazimo lahko,da so lasje med seboj čim bolj oddaljeni.